To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Bespreken van stelsels

het stelsel is:
x-y-mz=-1
x+my-z=1
mx+y-z=1

ik heb al de spilmethode gedaan met de 1, maar moet ik dan een eerste geval opschrijven, m ¹-1 of moet ik de derde rij vereenvoudigen en dan verwisselen met rij 2?

Kim
3de graad ASO - zondag 31 oktober 2004

Antwoord

Dag Kim

Je begint inderdaad goed. Gebruik de "1" (element a11) als spil om de eerst kolom "op te ruimen".

Je kunt nu de derde rij delen door m+1.
Maar je moet dan wel een eerste voorwaarde stellen, namelijk dat m ¹ -1.
Noem daarom de matrix die je hebt voordat je de deling uitvoert M1. Deze matrix heb je straks nog nodig om je zien wat je hebt als m = -1.

Verwissel na de deling de derde en tweede rij om met het element a22 (= 1) als eenvoudige spil de tweede kolom op te ruimen.

Het element a33( = m.(1-m) ) wordt dan je volgende spil.
Stel deze matrix gelijk aan M2, stel de voorwaarde dat m ¹ 1 en deel de derde rij door m-1.

Stel deze nieuwe matrix gelijk aan M3, stel m ¹ 0 en gebruik deze m als spil om de derde kolom op te ruimen.

Je bekomt een oplossing namelijk:

Als m¹-1 en als m¹1 en als m¹0 is de oplossing van het stelsel : {(1/m,1/m,1/m)}

Als m=0, vervang je in matrix M3 m door 0.
Je stelt dan vast dat het stelsel vals is.

Als m=1, vervang je in matrix M2 m door 1.
Je bekomt dan oneindig veel oplossingen met één nevenonbekende : {(r,1,r)}

Als m=-1, vervang je in matrix M1 m door -1.
Jebekomt dan weer oneindig veel oplossingen met één nevenonbekende : {(r,r,-1)}

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 31 oktober 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics