De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Minimale aanlegkosten berekenen

 Dit is een reactie op vraag 19099 
Ik ben bezig met het oplossen van een extremumvraagstuk...

Mijn afstandsfunctie is 600 - x + √(x2+3202). Ik moet echter niet berekenen wat de minimale aanlegkosten zijn maar berekenen hoe snel ik deze afstand kan afleggen als ik (600-x) afleg in 250 km/h en √(x2+3202) in 100km/h. Nu moet ik t uitdrukken in functie van x.

Klopt het dan dat mijn functie die ik moet afleiden het volgende is :

Y = (600 -x)/250 + √(x2+3202)/100 . . .

Ik was eerst begonnen met het afleiden van (600-x)250 + √(x2+3202)100 ... maar dan kom ik dat niet uit. Na even nadenken dacht ik dat dit het wel zou zijn. Kunnen jullie me zeggen of dit degelijk de functie is die ik moet afleiden ?

En hoe kan ik beter worden in het opstellen van mijn functies. Want ik dacht eerst dat het (600-x)250 + √(x2+3202)100 dat wat ik moest afleiden.

Alvast bedankt.

Naïl
3de graad ASO - zondag 24 oktober 2004

Antwoord

In dit soort gevallen kan je altijd 'even' een concreet voorbeeld nemen. Ik leg 12 km af met een snelheid van 3 km/uur. Hoelang doe ik daar over...!? Moet je 12·3 doen? Nee.... kijk maar naar de eenheden!

snelheid=afgelegde weg/tijd

Dus... hoe bereken je dan de tijd als je afgelegde weg en de snelheid weet?

tijd=afgelegde weg/snelheid

In je formule had je al de afgelegde weg staan... je weet de snelheid... en je wilt de tijd weten... dus delen! Zoals je zelf al bedacht had.

Kijk ook naar de eenheden... wat krijg je als je km deelt door km/uur?

Samengevat: even terug naar de basis (concreet voorbeeld of eenvoudige formule), dan vertalen naar je formule en je weet waar je mee bezig bent. Kortom: blijven nadenken!

Hopelijk helpt dat...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 24 oktober 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3