De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Uitslag afgeknotte cilinder

Hoe teken ik de uitslag van een afgeknotte cilinder?
Hierbij gaat het om de mantel en om het schuine vlak.
Ik wil de uitslag tekenen van een cilinder van ø2500mm
welke op een hoogte van 1000mm onder een hoek van 25°
wordt afgesneden.

Niels
Iets anders - donderdag 14 oktober 2004

Antwoord

Uitslag van het grondvlak = een cirkel,

Uitslag van het bovenvlak = een ellips met lengte kortste as: 2500 en langste as: 2500 /cos(25 graden),

Uitslag van de mantel = een rechthoek met lengte van de omtrek (2·pi·2500 / 2), waarbij aan de bovenzijde een sinus-kromme (A.sin(Bx) is.

Als je de afgeknotte cilinder vanaf de zijkant bekijkt, dan is dit een trappesium met basis 2500mm, h1=1000mm en h2=1000+2500·tan (25 graden)
Hierin A en B te berekenen uit:
2·A de amplitude en gelijk aan (h2-h1)
A = (h2-h1)/2

Voor x= omtrek van cylinder geldt dat B·x=2·pi moet zijn (De periode van sin x).
De omtrek is te bereken uit de omtrek van een cirkel.

Vergelijking wordt
B·2·pi·(2500 /2)=2·pi.
B=1/1250

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 14 oktober 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3