De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Linksom of rechtsomdraaiende vector

Stel ik heb Va(3,3) en Vb(0,3) die ziet er dus uit als: %C3%90

Ik wil onderscheid kunnen maken tussen:
%C3%90(Va,Vb) = 45%C2%B0
en %C3%90(Va,Vb) = -45%C2%B0

Ik heb al een functie gemaakt die voor radialen en graden een hoek berekent maar dit is altijd positief..

Dit is bedoeld om een algoritme effiecenter en makkelijker te maken.

Alvast bedankt!

Toelichting
Als ik twee vectoren A en B heb wil ik weten of de hoek die ik bereken van A naar B met de klok mee of tegen de klok in gaat. En dat in de vorm van een negatieve hoek voor tegen de klok in en een positieve hoek als het met de klok mee gaat.

Patric
Student hbo - dinsdag 12 oktober 2004

Antwoord

In de wiskunde (en dus ook in dit antwoord) worden positieve en negatieve hoeken net anders om gebruikt:
Positief is tegen de klok in,
Negatief is met de klok mee.

Met het inproduct kun je de hoek berekenen:
a.b = |a|*|b|*cos q
In dit geval: Va.Vb=3*0+3*3=3*3Ö2*cos q
cos q=9/3 /(3Ö2)=1/2Ö2
Dus de hoek is 45o van Va naar Vbtegen de klok in.

Als je Vb.Va doet, dan krijg je:
cos q=-9/3 /(3Ö2)=-1/2Ö2
Deze hoek is 45o van Vb naar Vamet de klok mee.

Deze formule is bruikbaar als de hoeken tussen de vectoren kleiner dan 180o zijn.

Is dit niet bekend dan kan het volgende werkwijze je helpen:
Stap 1. Pas een rotatie toepassen op de twee vectoren, zodanig dat de eerste vector op de x-as wordt geroteerd
Stap 2. Bereken cos q met het inproduct
Stap 3. Aan het teken van de coördinaten van de 2e vector kun je afleiden in welk kwadrant deze ligt en weet je of de hoek groter of kleiner is dan 180o, en kun je de hoek bepalen.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 14 oktober 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3