De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vergelijkingen van de vorm ax + by + c = 0 Deel 1

Beste

Ik krijg hier bepaalde oefeningen niet opgelost en heb het volgende geprobeerd wat zou ik hier verkeerd doen en kan je mij uitleggen de juist werkwijze?

1.) Het punt E (1/3; 2/5) ligt op de rechte e == y = 2x + 1/3 zeg ik

2.) gegeven : c == y = -2
ik vul het volgende in voor de punten
(0;2); (1;3); (-4;0)

Ben ik juist?

Steven
Leerling mbo - maandag 11 oktober 2004

Antwoord

Het is niet helemaal duidelijk wat je precies wilt weten, maar misschien heb je iets aan het volgende.
Je hebt de lijn met vergelijking y = 2x + 1/3 en je zegt dat punt E erop ligt.
Dit kun je alsvolgt controleren.
Vul voor x het getal 1/3 in en kijk of er 2/5 uitkomt.
Omdat 2 x 1/3 + 1/3 = 1 klopt het dus niet. De conclusie is dan ook dat punt E niet op de lijn y = 2x + 1/3 ligt.

Met het tweede deel van je vraag heb ik ook wat problemen. Ik begrijp dat je de lijn y = -2 hebt. Dat is een horizontale lijn die twee hokjes onder de x-as loopt.
Je kunt in plaats van y = -2 ook lezen y = 0.x - 2
Als je nu het punt (1,3) neemt, dan zou je krijgen dat 3 = 0.1 - 2 ofwel 3 = -2. Dit klopt dus niet en dus ligt punt (1,3) niet op de lijn y = -2.
De twee andere punten die je opgeeft overigens ook niet.

Als dit niet voldoende voor je is, kom dan gerust weer terug, maar formuleer de vraag wat preciezer.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 11 oktober 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3