De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: De schuine asymptoot vinden

 Dit is een reactie op vraag 27158 
Beste

U schreef het volgende:

Standaardrecepten gaan helaas niet op; elke functie die je 'verdenkt' van het hebben van scheve asymptoten heeft een eigen aanpak nodig.

Voor zover ik me niet vergis, klopt dit niet. Er bestaat wel een algemene manier: (ik bereken voor + oneindig)

stel a= lim (x-+oneindig) [( f(x) )/ x ]

Indien a bestaat in R en niet nul is zoek dan:

b=lim (x-+oneindig) [ f(x) - a * x ]

Indien b bestaat en eindig is dan is de schuine asymptoot:

y=a * x + b

Alvast groetjes

Igor

Compug
Student universiteit België - woensdag 8 september 2004

Antwoord

Helemaal mee eens hoor, maar ik heb slechts willen aangeven dat je de scheve asymptoot soms probleemloos kunt 'zien', terwijl je je bij andere functies op allerlei limietberekeningen moet storten. Maar iemand die naar een standaardrecept vraagt en tegelijkertijd aangeeft er niet zoveel van te snappen, lijkt me niet geholpen met het bespreken van ingewikkelde zaken terwijl het eenvoudig kan.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 8 september 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3