De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Nieuwe marktprijs?

De overheid overweegt een belasting op de benzine met het doel privé-autogebruik terug te dringen en inkomsten te genereren om alternatieven te financieren.

De vraagfunctie voor benzine luidt:
Qv = 150 – 50 P
De aanbodfunctie kan benaderd worden door:
Qa = 60 + 40 P
(Q in miljoenen liters, P prijs Euro’s)

Wat is de evenwichtsprijs?
Qv = Qa -- P=1 (en Q=100)

Wat is de prijselasticiteit van de vraag?
E = dQ/dP·P/Q = -50·1/100 = -1/2

Wat is het effect van een 0.5 Euro extra belasting per liter benzine, af te dragen door de producenten! De nieuwe marktprijs is? En hoeveel dragen de consument en de producent bij aan deze belasting?

Hoe ga ik dit nu aanpakken?

Jeroen
Student hbo - donderdag 26 augustus 2004

Antwoord

Beste Jeroen,

in dergelijke situaties kan je best alles gewoon in grafiek zetten. Dus teken vraag- en aanbodcurve en duid het evenwicht aan.

Nu moet je de nieuwe functie erbij tekenen. De belasting van 0,5 euro wordt door de producenten afgedragen. Dit betekent dat de aanbodsfunctie over de hele lijn naar boven verschuift met 0,5 euro. Bij een hoeveelheid 100 moet je dan een prijs van 1,5 euro hebben bij de nieuwe aanbodsfunctie.

Ik neem aan dat je nu wel de nieuwe marktprijs en hoeveelheid kan berekenen. Om te weten hoeveel consument en producent bijdragen moet je naar de grafiek kijken.

Stel eerst de oppervlakte vast die naar de staat gaat. Trek een lijn tussen de nieuwe prijs op de Y-as naar het nieuwe evenwichtspunt. Trek vervolgens een lijn naar beneden tot aan de oude aanbodscurve en ga dan verder naar links tot aan de X-as. Deze oppervlakte zijn de opbrengsten voor de staat. Theoretisch kan je deze oppervlakte ook vinden door na te denken over welk deel het juist zou gaan.

Het gedeelte boven de oude evenwichtsprijs wordt betaald door de consumenten (dit is namelijk het prijsverschil dat nu betaald moet worden aan een lagere hoeveelheid). Het deel eronder is wat de producenten uiteindelijk moeten bijdragen. Ze kunnen namelijk niet alles op de consument afwentelen.

Hiermee zou je toch verder moeten kunnen. Zijn er nog problemen, laat het dan weten.

Groetjes,

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 28 augustus 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3