De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Meneer van Dale (2)

 Dit is een reactie op vraag 15787 
Geachte lezer,

Ik ben remedial teacher en was op zoek naar de regels van Meneer Van Dalen Wacht Op Antwoord waar ik met collega's over heb zitten peinzen. Nu weet ik hoe het zit. Zie het voorbeeld hieronder.

Som: 17 - 5 + 2 =

Bij de som: 17 - 5 + 2 = .... betekent die 17 eigenlijk + 17. Daarmee wordt de som op de getallenlijn eigenlijk 0 + 17 - 5 + 2 en dan kan alleen 14 (+ 14) de uitkomst zijn.

Als je met haakjes gaat werken dan wordt het + 17 ( - 5 + 2) = + 17 - 3 = + 14 . 14 kan dan ook alleen maar het enige juiste antwoord zijn.

Bij Meneer Van Dalen Wacht Op Antwoord zijn vermenigvuldigen en delen gelijkwaardig en optellen en aftrekken ook.

Dan wordt het 1: machtsverheffen, 2: vermenigvuldigen of delen (afhankelijk van de volgorde), 3: worteltrekken, 4. optellen of aftrekken (afhankelijk van de volgorde).

Zelf weet ik het ook pas sinds kort, en ik wil het jullie ook niet onthouden.

Succes!
Hartelijke groet

A. van
Docent - donderdag 19 augustus 2004

Antwoord

Dat is dus precies wat in het oorspronkelijke ook reeds stond
Dat optellen en aftrekken 'gaan zoals ze staan' kan je misschien inzien als je aftrekken eigenlijk weglaat en negatieve getallen gebruikt.
Neem a + b + c en dan a = 17, b = -5 en c = 2 dan staat er dus 17 + -5 + 2 en dat is dus 12 + 2 = 14
Doen we nu eerst b + c en dan de a erbij optellen maakt het niet meer uit: -5 + 2 = -3 en -3 + 17 = -14

M.v.g.
PHS

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 21 augustus 2004
 Re: Re: Re: Meneer van Dale (2) 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics