De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

RSA-systemen

Als je een RSA-systeem wil opzetten met een zo'n klein mogelijke exponent e in de openbare sleutel. Hoe klein kan e dan zijn en wat voor waarden moeten we dan opleggen aan p en q?

Magnet
Student universiteit - vrijdag 12 april 2002

Antwoord

Zoals op bladzijde 26 beschreven staat moet je een p en q kiezen. Met p=2 en q=3 gaat het fout, want (p-1)(q-1)=2 en blijft er voor e niets te kiezen.
Dus ik kies p=3 en q=5 (bijvoorbeeld, 2 en 5 gaat ook niet).
n=p·q=3·5=15
Nu moet ik e kiezen tussen 3 en 8, zodat ggd(e,8)=1, dus ik kies voor e=5.
De inverse van 5 modulo 8 is 5.
Dus mijn openbare sleutel is 5 en mijn geheime sleutel is ook 5 (lekker handig!).

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 14 april 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3