Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Stelsels vergelijkingen, combinatiemethode

 Dit is een reactie op vraag 26057 

Hartelijke bedankt voor de uitleg die ik al gekregen heb.

In het laatste vermeld u dat de combinatiemethode alleen bij stelsels van minimaal 3 vergeljikingen kan?
kunt u aub eens een voorbeeldje geven daarvan.

alvast bedankt

vriendelijke groeten!!!

randy
3de graad ASO - donderdag 8 juli 2004

Antwoord

De combinatiemethode is een soort eliminatiemethode.

x + 2y + z = 6
3x -y -z = 9
4x -2y + 3z = -3

We combineren vergelijking (1)en(2) tot één vergelijking met twee onbekenden (4) Vervolgens combineren we vergelijking (2)en(3) tot één vergelijking met dezelfde onbekenden (5)

x + 2y + z = 6
3x -y -z = 9
--------------+
4x + y = 15 (4)

3x -y -z = 9
4x -2y + 3z = -3

9x -3y -3z = 27
4x -2y + 3z = -3
----------------+
13x -5y = 24 (5)

We lossen nu het stelsel van vergelijking (4) en (5) op:

4x + y = 15
13x -5y = 24

20x + 5y =75
13x -5y = 24
------------+
33x = 99

x = 3
y = 3
z = -3

met vriendelijke groet

pl
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 8 juli 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics