To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Lesliematrix

dit is een oefening die ik moet oplossen maar die ik niet goed begrijp.

"Voor een ontwikkelingsland zijn de volgende gegevens bekend over de vrouwelijke bevolking (in duizendtallen)

Leeftijd aantal vrouwen aantal over- aantal dochter
in 1968 levende vr in periode
in 1968 1968 - 1985
-----------------------------------------------------------
0-17 6344 5431 1507
17-34 5976 6264 3469
34-51 4821 5808 455

vraag : " stel de leslie matrix op van de situatie (5 beduidende cijfers"

Alvast bedankt op voorhand

Groetjes

Randy
3de graad ASO - woensdag 7 juli 2004

Antwoord

Ik snap het kopje van de vierde kolom:
"aantal overlevende vrouwen in 1968" niet helemaal.
Ik ga er nu vanuit dat dit kopje moet luiden :
"aantal overlevende vrouwen in 1985".
Je ziet dan dat van de categorie 0-17 jarigen die in het jaar 1968 6344 vrouwen telde er in 1985 nog 6264 over zijn. (Je moet nu bij de 17-34 jarigen kijken omdat we 17 jaar verder zijn.)
De overgangswaarschijnlijkheid voor deze categorie is dus 6264/6344=0.98739.
Dit getal kun je dus in je matrix neerzetten bij "van 0-17 naar 17-34".
Dezelfde groep van 0-17 jarigen in 1968 heeft in deze periode 1507 kinderen gekregen.
Dat is dus 1507/6344=0.23755 per individu.
Dit getal kun je in je matrix zetten bij: "van 0-17 naar 0-17".
Zo kun je ook de overgangswaarschijnlijkheden:
van 17-34 naar 34-51 (5808/5976)
van 17-34 naar 0-17 (3469/5976)
van 34-51 naar 0-17 (455/4821)
berekenen.
P.S.:
Het totaal aantal kinderen kun je vinden in de laatste kolom: 1507+3469+455=5431 en dat is precies gelijk aan het aantal dat in de voorlaatste kolom bovenaan staat: er wordt dus aangenomen dat er geen kindersterfte is of er wordt alleen gekeken naar het aantal dochters dat in 1985 nog in leven is.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 7 juli 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics