To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Asympoten bepalen van een functie

Ik heb een vraag over de rationele functie y = x² - 27/x
Ik moet er een a,b,c,d vraag bij beantwoorden met de keuzes:

a) De functie heeft de rechte y=0 als asymtoot
b) De functie vertoont een (relatief) minimun
c) heeft de rechten y=x en y=-x als schuine asymptoten
d) heeft een schuine assymptoot

Ik had zelf al wat bedacht maar ik heb geen idee of het goed is......
Als je de functie vermenigvuldigd met x dan krijg je y = x³ -27 dus de assymptoot heeft een de vergelijking y=x³?
Of moet je f"" bepalen?
Ik hoop dat jullie me kunnen helpen..

Remco
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 3 juli 2004

Antwoord

Hieronder een plaatje van de grafiek van deze functie en in oranje de lijnen y=x en y=-x.
q25998img1.gif
a: onzin: lijn x=0 is asymptoot
b: klopt, kijk maar
c: onzin, kijk maar
d: lijkt er ook niet op als je nog wat meer uitzoomt.

Kortom: gebruik je grafische rekenmachine en je ziet het antwoord op relatief eenvoudige wijze.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 3 juli 2004
 Re: Ik heb een vraag over een functie 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics