De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Gespreide betaling

Een onderneming heeft bij de aankoop van een computer de volgende keuzemogelijkheden:
- betaling van de aankoopprijs van 5000,- bij levering (optie 1)
- betaling van 1000,- en betaling van 4152,- drie maanden na levering (optie 2)

Mijn vraag is hoe bereken ik vervolgens handmatig het interestpercentage per jaar (samengestelde interest) dat de leverancier heeft ingecalculeerd bij de 2e optie?

Andy P
Student hbo - donderdag 17 juni 2004

Antwoord

Betaling 1000 direct betekent dat er een schuldrest van 4000,- op het moment van aanschaf overblijft. Uiteindelijk moet na drie maanden betaald worden 4152. Dat betekent dat de groefactor in drie maanden 4152/4000 = 1,038 bedraagt. De groeifactor per maand is dan de derdemachts wortel uit dit getal = 1,0125. Dat betekent een maandrente van 1,25%
De groeifactor per jaar is 1,0384=1,161. Dat betekent een jaarrente van 16,1%

Met vriendelijke groet

JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 18 juni 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3