De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Differentieren van gebroken functies

Hallo, ik heb een vraagje over het differentieren van een gebroken functie. Ik moet namelijk de extremen hiervan bepalen, maar de afgeleide bepalen lukt me al niet. Ik heb het geprobeerd met de quotientregel, maar krijg een heel vreemd antwoord. Zouden jullie me kunnen helpen. Alvast ontzettend bedankt!

$
\eqalign{f(x) = \frac{{x^2 {\text{ }} + {\text{ }}3x{\text{ }} + {\text{ }}6}}
{{x{\text{ }} + {\text{ }}1}}}
$

Alex
Student hbo - vrijdag 28 mei 2004

Antwoord

Ik zou dit doen (lijkt me nogal recht voor z'n raap):

$
\eqalign{
& f(x) = \frac{{x^2 {\text{ }} + {\text{ }}3x{\text{ }} + {\text{ }}6}}
{{x{\text{ }} + {\text{ }}1}} \cr
& f'(x) = \frac{{\left( {2x + 3} \right)\left( {x + 1} \right) - \left( {x^2 {\text{ }} + {\text{ }}3x{\text{ }} + {\text{ }}6} \right)}}
{{\left( {x + 1} \right)^2 }} \cr
& f'(x) = \frac{{2x^2 + 5x + 3 - x^2 - 3x - 6}}
{{\left( {x + 1} \right)^2 }} \cr
& f'(x) = \frac{{x^2 + 2x - 3}}
{{\left( {x + 1} \right)^2 }} \cr}
$

...en erg vreemd vind ik dat niet...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 28 mei 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3