De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Lineaire formules

Kun je me asjeblieft helpen met het zoeken van een werkstuk over lineaire formules waarvan de onderwerp 'economisch' moet zijn dus lineare modellen over economie

mariek
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 4 april 2002

Antwoord

Wij zijn natuurlijk geen economen, maar misschien heb je hier toch iets aan.
Er bestaat in het algemeen een verband tussen de prijs van een artikel en de vraag ernaar.
Bij een hoge prijs is er meestal niet veel vraag, en als de prijs zakt dan neemt de vraag meestal toe.
Natuurlijk gaat het in het echte leven niet volgens spijkerharde wetten, maar een realistisch model is dat waarbij men aanneemt dat het verband tussen prijs en vraag lineair is.

Laten we een voorbeeld nemen.

Stel dat een ijsverkoper bij een prijs van twee euro dagelijks 100 ijsjes verkoopt en dat hij bij een prijsdaling van 5 cent er dagelijks 10 méér verkoopt.
Als je nu aanneemt dat het verband tussen prijs p en verkocht aantal q lineair is, dan kun je nu het verband tussen p en q opstellen.

Ga uit van p=a.q+b ,waarbij je dus a en b moet zien te vinden.
Vul nu de gegevens die je hebt gekregen in:
Je krijgt (gerekend in eurocenten): 200=a.100+b en 195=a.110+b
Dit kun je ongetwijfeld oplossen (onder elkaar zetten en aftrekken) en dan vind je a=-½ en b=250.
Conclusie: p=-½q+250, een fraai lineair verband.
De verkoper kan nu zelf kiezen welke q hij per dag wil omzetten en welke prijs hij dan moet vragen.
Je kan meteen zien dat zo'n formule nooit onder alle omstandigheden kan werken. Wat zou er gebeuren als p = 0, dus het ijs is gratis?
Volgens de formule zou q dan 500 zijn, maar ik geef je op een briefje dat er dan wel iets meer verkocht zou worden dan 500 stuks! Kortom: model en werkelijkheid gaan niet altijd goed samen.

Afijn, hier heb je een simpele demonstratie van het gebruik van lineaire formules in de economie, maar de leraar van dat vak kan je er misschien nog wel een paar meer influisteren.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 5 april 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3