De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Discriminant

hoi
helma moet nagaan of de grafiek van f(x)=2x2-6x+5 met de grafiek van g(x)=x+2 snijdt. Herleid de vergelijking 2x2-6x+5= x+2 op nul en bereken vervolgens de discriminant.
Hoe kan je dan zien aan de discriminant of ze elkaar snijden?

Ik heb dit uitgerekend
2x2-6x+5= x+2
2x2-7x+3=0
d= -72-4򈭿= -73

mike
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 18 mei 2004

Antwoord

Door te stellen 2x2-6x+5 = x+2 druk je uit dat de functiewaarden van beide functies f en g gelijk zijn.
Door hieruit x op te lossen, zoek je dus voor welke x-waarden deze functies gelijk zijn, dit wil dus zeggen dat je de snijpunten zoekt.

Je berekening van de discriminant is fout :
d = (-7)2-4.2.3 = 49-24=25

Je vindt dus 2 waarden voor x waarvoor je een snijpunt hebt, namelijk x=1/2 en x=3
Dit geeft de 2 snijpunten met co鰎dinaten (1/2,5/2) en (3,5)

Indien d 0 heb je dus steeds 2 verschillende snijpunten.

Indien d = 0 heb je slechts 1 snijpunt, dit is dan een raakpunt.

Indien d 0 heb je geen snijpunten.

q24177img1.gif

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 18 mei 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3