De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hogeregraads vergelijkingen oplossen met je GR

Is er een mogelijkheid om hogere graads vergelijkingen op je GR op te lossen en zo ja hoe?
Alvast bedankt

Stijn
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 10 mei 2004

Antwoord

Hallo Stijn,

Y1= linkerlid van de vergelijking
Y2= rechterlid van de vergelijking

Met de optie intersect kun je dan de snijpunten vinden.De x-coördinaten van de snijpunten geven dan de oplossing van de vergelijking.

Dit werkt prima als we de uitkomsten mogen afronden op bijvoorbeeld twee decimalen. Als je niet mag afronden moet je een beetje geluk hebben.

Bij de vergelijking x3+x2-4x+2=0 hoort de volgende grafiek.

q23782img1.gif

Deze vergelijking heeft maar één oplossing die mooi uitkomt, namelijk x=1. Als we niet mogen afronden dan kun je de factorstelling gebuiken om de twee andere oplossingen te vinden.

(x3+x2-4x+2)/(x-1)=x2+2x-2

We kunnen nu de abc-formule gebruiken om x2+2x-2=0 op te lossen.

wl
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 10 mei 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics