De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Formule in Excel voor het berekenen van de datum van de paaszondag

Is er een enkele Excel-formule om de datum van Paaszondag te berekenen op basis van het jaar? Dus geen algoritme (Gauss e.d.), maar een enkele formule met slechts 1 variabele, namelijk het jaartal.

=DATUM (. x a .. (a-..(5*a )...) iets in die geest

M. den
Iets anders - maandag 1 april 2002

Antwoord

Ja hoor, geen punt:

=ALS(ALS(OF(AFRONDEN(22+REST((19*REST(C4;19)+24);30)+REST((2*REST(C4;4)+4*REST(C4;7)+6*REST((19*REST(C4;19)+24);30)+REST((4+C4/100-C4/400);7));7);0)=57;EN(REST((19*REST(C4;19)+24);30)=28;REST((2*REST(C4;4)+4*REST(C4;7)+6*REST((19*REST(C4;19)+24);30)+REST((4+C4/100-C4/400);7));7)=6;REST(C4;19)>10));AFRONDEN(22+REST((19*REST(C4;19)+24);30)+REST((2*REST(C4;4)+4*REST(C4;7)+6*REST((19*REST(C4;19)+24);30)+REST((4+C4/100-C4/400);7));7);0)-7;AFRONDEN(22+REST((19*REST(C4;19)+24);30)+REST((2*REST(C4;4)+4*REST(C4;7)+6*REST((19*REST(C4;19)+24);30)+REST((4+C4/100-C4/400);7));7);0))>31;DATUM(C4;4;ALS(OF(AFRONDEN(22+REST((19*REST(C4;19)+24);30)+REST((2*REST(C4;4)+4*REST(C4;7)+6*REST((19*REST(C4;19)+24);30)+REST((4+C4/100-C4/400);7));7);0)=57;EN(REST((19*REST(C4;19)+24);30)=28;REST((2*REST(C4;4)+4*REST(C4;7)+6*REST((19*REST(C4;19)+24);30)+REST((4+C4/100-C4/400);7));7)=6;REST(C4;19)>10));AFRONDEN(22+REST((19*REST(C4;19)+24);30)+REST((2*REST(C4;4)+4*REST(C4;7)+6*REST((19*REST(C4;19)+24);30)+REST((4+C4/100-C4/400);7));7);0)-7;AFRONDEN(22+REST((19*REST(C4;19)+24);30)+REST((2*REST(C4;4)+4*REST(C4;7)+6*REST((19*REST(C4;19)+24);30)+REST((4+C4/100-C4/400);7));7);0))-31);DATUM(C4;3;ALS(OF(AFRONDEN(22+REST((19*REST(C4;19)+24);30)+REST((2*REST(C4;4)+4*REST(C4;7)+6*REST((19*REST(C4;19)+24);30)+REST((4+C4/100-C4/400);7));7);0)=57;EN(REST((19*REST(C4;19)+24);30)=28;REST((2*REST(C4;4)+4*REST(C4;7)+6*REST((19*REST(C4;19)+24);30)+REST((4+C4/100-C4/400);7));7)=6;REST(C4;19)>10));AFRONDEN(22+REST((19*REST(C4;19)+24);30)+REST((2*REST(C4;4)+4*REST(C4;7)+6*REST((19*REST(C4;19)+24);30)+REST((4+C4/100-C4/400);7));7);0)-7;AFRONDEN(22+REST((19*REST(C4;19)+24);30)+REST((2*REST(C4;4)+4*REST(C4;7)+6*REST((19*REST(C4;19)+24);30)+REST((4+C4/100-C4/400);7));7);0))))

C4 is dus het veld waar het jaartal staat. Er is echter een klein probleempje... het past er niet in...

Zie ook hier

Zie Excel-blad met één tussenstap

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 1 april 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics