De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vraagprognose

Voor een werkje van economie moeten wij op basis van historische gegevens van de vraag (we kregen 16 kwartalen) een goede prognose maken voor de volgende 4 kwartalen.
Bestaat hiervoor soms één of andere formule/methode ?

Thomas
3de graad ASO - zondag 2 mei 2004

Antwoord

Hallo, Thomas.
Er zijn verschillende methoden.

Men kan bijvoorbeeld werken met voortschrijdende gemiddelden.
Neem vg(k+3/2)=(d(k)+d(k+1)+d(k+2)+d(k+3))/4 voor k=1,2,..13.
Was de vraag naar een toeristisch product in de afgelopen 16 kwartalen (achtereenvolgens winter, lente, zomer, herfst van jaar 1, daarna van jaar 2, dan jaar 3 en tenslotte jaar 4) 3,7,11,10,5,7,9,5,5,8,11,10,7,11,13,10, dan krijgt men zo achtervolgens de voortschrijdende gemiddelden 7.75,8.25,8.25,7.75,6.5,6.5,6.75,7.25,8.5,9,9.75,10.25,10.25. Deze reeks geeft de trend aan. In dit geval zien we dat de trend eerst hoog was, later inzakte, en daarna opleefde tot ongekende hoogte. Men moet gissen naar de redenen van de tijdelijke inzinking, en zich afvragen hoe die trend zich in de toekomst voortzet.
Daarnaast heeft men de seizoensinvloeden: in de winters ligt de vraag onder de trend (vergelijk de oorspronkelijke reeks met de trendreeks), en in de zomers erboven. Bij de prognose voor de komende kwartalen moet men daar rekening mee houden. Men kan bijvoorbeeld uitrekenen of schatten hoe ver de wintercijfers gemiddeld onder de trend liggen.

In plaats van voortschrijdende gemiddelden kan men ook werken met een trendlijn: plot de gegeven punten (k,d(k)) in het k,d-vlak, en bereken de lijn d=a*k+b zó dat de som
åk=116(d(k)-a*k-b)2 minimaal is.
Dit doet men meestal door de partiële afgeleiden naar a en b 0 te stellen (ik weet niet of u dat gehad hebt).
Men kan ook gewoon voor een heleboel paren (a,b) de kwadratensom met de computer uitrekenen om te zien voor welke a en b de som minimaal is.
Men moet zich nu afvragen of de berekende trendlijn naar de toekomst kan worden doorgetrokken, en ook weer rekening houden met seizoensinvloeden.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 3 mei 2004
 Re: Vraagprognose 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3