Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Logaritmische schalen

Hoe lees ik een logaritmische schaal op een grafiek af? Tussen 10 en 100 bijvoorbeeld staan drie strepen, maar welke getallen stellen die voor?

Nathal
Student Hoger Onderwijs België - woensdag 7 april 2004

Antwoord

Bij een logaritmische schaalverdeling is de afstand tussen bijv. 10 (=101) en 100 (=102) even groot als tussen 100 (=102) en 1000 (=103). De exponenten bepalen de plaats van de getallen.
De achtergrond hiervan is dat je denkt in verhoudingen:
1000 is 10 maal zo groot als 100 en dat is weer 10 maal zo groot als 10.
Zo zit het getal 101,5(32) precies midden tussen 10(=101) en 100 (=102)
Als je vermenigvuldigt is de stap van 10 naar 32 ook (ongeveer) even groot als van 32 naar 100 (beide keren vermenigduldigen met ruim 3)
Voor het gemak neem ik even aan dat de afstand tussen 10 en 100 precies 10 mm (1 cm is)
Wanneer een punt zich bevindt op 3 mm van de 10 (en dus op 7 mm van de 100) is de waarde 101,3 20
Soms zijn er lijnen aangevbracht bij mooie getallen, zoals 20, 30, 40, ... 90 . De afstand tussen deze lijnen wordt steeds kleiner omdat bijv 20 het dubbele is van 10, maar 60 slechts 20% groter is dan 50
Ik hoop dat je nu zelf kunt uitvissen welke getallen bij de drie strepen moeten staan.

Zie Logaritmische schalen

gk
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 7 april 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics