Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vermenigvuldigen cosinus

Ik heb een probleem met het vermenigvuldigen van een cosinus vergelijking:

De vergelijking maakt deel uit van:
Ö((cos5t + 5cost)2 + (sin5t - 5sint)2)

Nu lukt het mij niet om cos5t · 5cost op te lossen.
Ik dacht dat het iets als dit zou zijn: cos5t · 5cost + cos5t · 5cost, maar verder ben ik niet gekomen.

Alvast bedankt,
RS

RS
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 3 april 2004

Antwoord

Wat je bedoelt met cos(5t).5cos(t) oplossen is mij niet helemaal duidelijk.
Ook dat dit gelijk zou zijn aan cos(5t).5cos(t)+cos(5t).5cos(t) ziet er op zijn minst wat vreemd uit.

Ik neem nu maar even aan dat wat je wilt is: dat wat onder het wortelteken staat vereenvoudigen.
Nou daar gaan we dan:
(cos5t + 5cost)2 + (sin5t - 5sint)2=
cos25t+10.cos5t.cost+25cos2t+sin25t-10.sin5t.sint+25sin2t=
cos25t+sin25t+25cos2t+25sin2t+10.cos5t.cost-10.sin5t.sint=
1+25.1+10(cos5t.cost-sin5t.sint)

Immers sin2t+cos2t=1
Verder geldt: cos(t+u)=cos(t)cos(u)-sin(t)sin(u), dus
cos5t.cost-sin5t.sint=cos(5t+t)=cos(6t).

Dus Ö((cos5t + 5cost)2 + (sin5t - 5sint)2)=
Ö(1+25+10cos(6t))=Ö(26+10cos(6t))



Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 3 april 2004
 Re: Vermenigvuldigen cosinus 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics