Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Herleiden

hoe moet ik de vragen 3(a+2b)-6a
en 3+a-2(a+6) herleiden?

meryem
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 7 maart 2004

Antwoord

Beter..

In 3(a+2b)-6a staan haakjes. Deze haakjes gaan we wegwerken. Die haakjes staan er om aan te geven dat alles wat tussen de haakjes staat moet vermenigvuldigen met 3.

Dus:
3(a+2b) - 6a =
3·(a+2b) - 6a =
3a + 6b - 6a =

Nu staat er 3a en -6a. Dat noemen we wel 'gelijksoortige termen'. Daarmee bedoelen we dat het hetzelfde soort 'termen' zijn. Dat betekent dat je die bij elkaar kan nemen.

Dus:
3a + 6b - 6a =
-3a + 6b

En dan bent je klaar, want -3a en 6b zijn niet dezelfde soort 'termen'.

Nog maar een dan:
3+a-2(a+6)=
3+a-2a-12=

Nu zijn 3 en -12 dezelfde soort 'termen' en a en -2a ook. Dus:

3+a-2a-12=
-9-a

Klaar... want -9 en -a zijn niet dezelfde soort termen.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 7 maart 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics