Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Kans op een prijs

Geachte heer, mevrouw

Ik zit met een groot probleem en ik hoop dat u mij kunt helpen. Ik moet morgen een werkstuk inleveren over kansen om te winnen bij loterijen.
Als er 850.000 loten zijn verkocht, 40 prijzen zijn en jij hebt 2 loten gekocht, hoe bereken je dan de kans dat je 1 prijs wint?

manon
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 17 maart 2002

Antwoord

Er zijn 40 prijzen er er zijn 850.000 loten verkocht. De kans op een prijs (per lot) is dus 40:850.000=0,000047
De kans op geen prijs is 0,999952

P(minimaal één prijs)=1 - P(geen prijs)=1 - 0,9999522 = 0,000094

Het lijkt nu net of dat 'gewoon' twee keer de kans is op een prijs, maar pas op! dat lijkt maar zo!

Stel dat de kans op een prijs 0,1 is... dan is de kans op geen prijs 0,9
P(minstens 1 keer prijs)=1 - P(geen prijs)=1 - 0,92 = 0,19 en niet 0,2

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 17 maart 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics