De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Logaritmische grafiek naar lineaire grafiek

ik heb een grafiek gekregen op dubbel (x-as en y-as zijn logaritmisch verdeeld) logaritmische papier. nu zou ik graag het fucntievoorschrift daarvan berekenen. kan ik dat? de grafiek op het papier is een rechte. nu heb ik al ergens gevonden dat dat zowel een lineaire rechte kan zijn of een machtsfunctie. hoe kan ik het verschil dan zien.
groetjes frederik

freder
Student Hoger Onderwijs België - woensdag 11 februari 2004

Antwoord

Een lineaire functie is een bijzonder geval van een machtsfunctie (met exponent 1), dus dat hoef je in principe niet apart te bekijken.
Als je op dubbellogaritmisch papier een rechte lijn ziet, betekent dat het volgende:
log(y) = a·log(x) + b
ofwel
log(y) = log(xa) + b

Ik neem aan dat je in staat bent om a en b uit de grafiek af te lezen.
10 tot de macht log(y) is y
10 tot de macht log(xa) + b is xa·10b.
Noem c = 10b
Het functievoorschrift is dus:
y = c·xa
Als a=1, staat hier dus een rechte lijn.
groet,

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 11 februari 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3