De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Binair rekenen

Als ik een getal (bijvoorbeeld 59,75) moet omzetten naar een binair getal hoe doe ik dat dan?
Hele getallen lukt me wel, maar hoe doe ik dat met de getallen achter de komma?
Er mag niet worden afgerond.

Sylvia
Ouder - maandag 9 februari 2004

Antwoord

Dag Sylvia,

In dit geval kan je het op het zicht zien:
0,75 = 3/4 = 1/2 + 1/4
Dus 59,75=111011,11

In het algemeen, voor het gedeelte na de komma: vermenigvuldig dit deel met twee, het resultaat is 0,... (schrijf dan een nul) of 1,... (schrijf dan een 1).

Dan werk je verder met die ..., dus weer maal twee, enzovoort

Dus 0,75 -- 1,5: noteer 0,1
0,5 -- 1: noteer 0,11
Geen getal meer achter de komma, dus dit is het resultaat: 0,11

Of een ander voorbeeld: 0,2
0,2 -- 0,4: noteer 0,0
0,4 -- 0,8: noteer 0,00
0,8 -- 1,6: noteer 0,001
0,6 -- 1,2: noteer 0,0011
0,2: hier zit je weer op hetzelfde punt als in het begin.
Dus 0,2 = 0,0011001100110011...

Groeten,

Christophe
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 9 februari 2004
 Re: Binair rekenen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3