Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Effectieve rente

a) Wat is precies effectieve rente?
b) Waar vind ik literatuur?
c) Ik snap de functie 'effect.rente' van Excel niet. Ik weet niet wat ik dan doe
d) Stel ik leen €10.000,= terug te betalen in 12 maandelijkse termijnen van € 1000,= Hoe bereken ik dan de effectieve rente?

Borka
Iets anders - zaterdag 7 februari 2004

Antwoord

Beste Borka,

De effectieve rente is eigenlijk iets wat je in het dagelijks leven niet nodig hebt, en waar je je niet te veel van hoeft aan te trekken. Het punt is gewoon dat bij berekeningen met intresten (zowel sparen als lenen) met meerdere aflossingen er een kleine foutenmarge ontstaat.

Als je bvb 10% op jaarbasis moet betalen en je hebt 2 aflossingen, dan moet je niet 10% : 2 = 5% gebruiken, maar (√(1,10)) - 1 = 4,88%. Meer info hierover. Nu, de effectieve rente gaat hier ook over en zal stellen, gezien het aantal aflossingen, wat dan de juiste intrestvoet is die je betaald hebt. Het zal wel duidelijk zijn dat in mijn voorbeeld je met 2 aflossingen van 5% je effectief meer dan 10% betaald zou hebben. Met 4,88% is er geen probleem, en zou de effectieve rente op jaarbasis 10% bedragen.

Het lijkt wat vaag en onduidelijk. Het gaat er gewoon om dat als een intrestvoet op jaarbasis gebruikt wordt en er zijn meerdere afbetalingen geweest, dat deze intrestvoet niet noodzakelijk correct is (er is intrest op intrest ontstaan vanaf de tweede periode en niet 1 intrestberekening per jaar). Maar laat ons eens naar de formule kijken.

De effectieve rente kan je berekenen met volgende formule (Excel berekent het op dezelfde manier):
Effectieve rente = (1+ (nominale rente/aantal termijnen))aantal termijnen - 1
Nominale rente / aantal termijnen is de verkeerde manier (cfr. 10% / 2). Het juiste percentage tot de macht aantal termijnen (vb 4,88%2 = 10%) geeft wel het juiste percentage. Nu doen we in de formule dit laatste terug, maar met de verkeerde benadering. Wat we dan krijgen is het werkelijk percentage als we de verkeerde methode gebruiken (10/2=5%).

Nu, dit alles is eigenlijk van geen belang, want financiële instellingen gebruiken (lees: zijn verplicht) om de jaarlijkse intrestvoeten correct om te zetten en te gebruiken. De effectief betaalde rente is in dat geval steeds de rente die de financiële instelling aangeeft. Vandaar dat je je er eigenlijk niets van hoeft aan te trekken.

Literatuur hierover vind je via 2 gebieden: enerzijds de financiële rekenkunde en anderzijds de financiële economie. Over deze tweede vind je in elke goede boekhandel wel een handboek. Maar: dit alles vraagt wel een vrij grondige wiskundige basis.

Je laatste vraag kan je beter berekenen via de functie rente van Excel. In jouw voorbeeld wordt dat rente(12;1000;10000). Dit geeft dan de rente als resultaat (maar deze formule geeft vrij snel een foutmelding). Hier zou je dan wel een verkeerde intrestvoet hebben, dus zou je nog effect.rent(5,25;12) kunnen doen bij als de intrestvoet bvb 5,25% was.

Ik hoop dat het wat duidelijker is, want dit is allemaal vrij verwarrend.

Groetjes,

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 9 februari 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics