Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Het kleinste gemeenschappelijk veelvoud

Ik ben nog bezig met mijn werkstuk over getallen en ik kan nergens vinden wat 'het kleinste gemeenschappelijk veelvoud' nu eigenlijk betekent.Help!!!

Arwen
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 9 maart 2002

Antwoord

Het kleinst gemeenschappelijk veelvoud van a en b is het kleinste getal k waarvoor geldt dat a|k en b|k.
(| betekent is een deler van)

Voorbeelden:
het kgv van 2 en 5 is 10
het kgv van 24 en 36 is 72

Voor grote getallen valt het vaak niet mee om snel de kgv te vinden. Je kunt dan gebruik maken van:
kgv(a,b)=__ab__
ggd(a,b)

Voorbeeld:
Wat het kgv van 12345 en 33123?
kgv(12345,33123)=408903435/3=136301145

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 9 maart 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics