De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Matrices

Ik heb 2 matrices A en B
A = p 1    B = 4 1
2 4 2 p
De volgende vragen kom ik niet uit:

voor welke waarde(n) van p geldt AB = BA
voor welke waarde(n) van p is AB symmetrisch
voor welke waarde)n) van p is BA symmetrisch

is het bij AB = BA zo dat je moet kijken naar de Det?

tommie
Student universiteit - maandag 26 januari 2004

Antwoord

Het lijkt mij het beste gewoon te beginnen met AB en BA te berekenen, niet?

AB=
4p+2...2p
16.....4p+2


BA=
4p+2...8
4p.....4p+2

Twee matrices zijn gelijk als hun overeenkomstige elementen gelijk zijn, dus hier moet gelden:

4p+2=4p+2
2p=8
16=4p
4p+2=4p+2

Wanneer AB resp. BA symmetrisch is, zie je nu ook direct.

En wat je laatste opmerking betreft:
Det(AB)=Det(A)Det(B)=Det(B)Det(A)=Det(BA). Dus voor alle matrices A,B geldt dat AB en BA dezelfde determinant hebben. Daar heb je dus niks aan als je wil bewijzen dat AB=BA...

Groeten,

Christophe
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 26 januari 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics