De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Diagonaal van een parallellogram

Kan je me aub helpen met dit meetkundig probleem

Vierhoek ABCD is een parallellogram. Vanuit het hoekpunt B vertrek een rechte op die een punt E gemeenschappelijk heeft met het lijnstuk AD, vanuit hoekpunt D vertrekt eveneens een lijn die een punt F gemeenschappelijk heeft met het lijnstuk BC.
Vanuit hoekpunt A vertrekt een diagonaal naar hoekpunt C die het lijnstuk BE kruist in punt G en het lijnstuk FC kruist in punt H.
BE // FD
AE = 1/3 ED
FC = 1/3 BF

Te bewijzen: AC = 5 AG

Ik weet dat het ingewikkeld klint maar ik kan geen tekening maken, zou u mij aub kunnen op weg helpen?
Alvast bedankt
Sofie

Polleu
Ouder - vrijdag 16 januari 2004

Antwoord

Eerst een tekening:

q19009img1.gif

Een schets: omdat DAGE~DAHD kan je laten zien dat AG=1/4AH.
Ook is DAGEºDCHF (congruent). Dus AG=CH.
Zou dat zo lukken?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 17 januari 2004
 Re: Diagonaal van een parallellogram 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3