De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Denk aan afgeleiden :-(

Als ze vragen: bereken y voor x=-1 als y2+x=3.ln(y). Hoe kun je die vergelijking dan expliciet gaan omzetten om dan je waarde voor y te gaan zoeken?

Hartelijk dank

Yvonne
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 13 januari 2004

Antwoord

Hoi,

In het algemeen is het antwoord: je kan y niet expliciet naar x schrijven. Maar in dit bijzondere geval hoeft dat eigenlijk niet en kunnen we misschien iets meer doen. Even kijken. Ln(y) is enkel gedefinieerd voor y0 en dan kunnen we x in functie van y schrijven: x=3.ln(y)-y2.

De grafiek hiervan is de asspiegeling om de bissectrice van het eerste kwadrant van y=3.ln(x)-x2 voor x0. Laten we deze functie beter bekijken: y'=3/x-2x=(3-2x2)/x. Voor x0 hebben we een 0-punt van y' in x0=Ö(3/2). Voor 0xx0 is y'0 en voor xx0 is y'0. Links van x0 stijgt y dus en rechts ervan daalt y. Maak jij van deze functie een grafiekje? (hint: WisKit)

Je snijdt y=3.ln(x)-x2 met y=-1 (denk eraan dat we de grafiek gespiegeld hebben, dus zijn x en y omgewisseld). Bemerk dat y(1)=-1. Dus is x=1 zeker een oplossing... Maar... Omdat 1x0 en y daalt na x0 bestaat er een risico dat er nog een tweede snijpunt x0 bestaat... Omdat lim(y,x®+¥)=-¥, is dit inderdaad zo. Je kan dit 0-punt enkel numerisch berekenen. Dit kan met Newton-Raphson bijvoorbeeld, maar dat zou ons hier te ver leiden denk ik. Je kan in elk geval eens rondzoeken op WisFAQ als je meer wil weten, of reageren natuurlijk.

Groetjes,
Johan

andros
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 13 januari 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3