De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Logaritmische vergelijking

 Dit is een reactie op vraag 18621 
jammergenoeg mag ik geen grafische rekenmachine gebruiken op mijn examen :s

volgens mij is dit wel degelijk te doen met iteratieschema's

het probleem is dat ik geen reeksbenadering van ln(x) kan doen om een goede startwaarde te vinden... als ik de reeks van ln(1+(x-1)) benader, kom ik een vkvgl uit die ik niet kan oplossen

die vkvgl is btw: x-1=x^1/3

mvg,

Chris

Chris
Iets anders - vrijdag 9 januari 2004

Antwoord

x-1=x^(1/3) is toch geen vierkantsvergelijking?

Er bestaat trouwens geen methode om met zekerheid een goede (=die tot convergentie leidt) startwaarde te bekomen. Het interval waaruit de iteratie convergeert is trouwens best groot, dus dat zou geen problemen mogen opleveren.

De benadering die je gebruikt voor ln(x) zou trouwens alleen goeie resultaten opleveren als de oplossing inderdaad ergens vrij dicht rond 1 zou liggen, en dat is hier niet het geval. Het convergentie interval van de ln-reeks die je gebruikt is dan nog eens ]0,2[, dus extra onbruikbaar.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 10 januari 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3