Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Voetbalpool - hoe de pot verdelen ?

Goedemorgen,

Ik probeer een formule te vinden om geld te verdelen over mensen die iets gewonnen hebben in een pool. De verdeelsleutel is: 9 goed is 40%, 8 goed = 30 % en 7 goed = 20 % van de inleg.
Bij een inleg van €10,- is de verdeling duidelijk wanneer 3 mensen resp. 9 (€4), 8 (€3)en 7 (€2) goed hebben. Maar wat wanneer er 2 met 9 goed, 1 met 8 goed en 2 met 7 goed zijn ?

B.v.d.
Dirk

Dirk
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 9 januari 2004

Antwoord

Hoi,

Heel interessant probleem... Op basis van onze mails stel ik voor om het eerst iets algemener te bekijken.

Je hebt een verzameling van n deelnemers die je kan partitioneren in groepen Gi van telkens ni deelnemers. Er is een totale inzet van I, waarvan een fractie h=90% wordt uitgekeerd. Er is dus hI te verdelen over de deelnemers. De deelnemers in de eerste k groepen Gi krijgen respectievelijk een bedrag bi per persoon. Hierbij geldt dat bibi+1 voor i=1..k-1. De vraag is hoe we die k bedragen bi best kunnen bepalen.

We hebben uiteraard: sum(ni.bi,i=1..k)=hI. We definiëren ri=bi/b1 voor i=1..k. Deze ri stellen dus voor welke deel bi vormt van b1. We hebben uiteraard dat riri+1 voor i=1..k-1. In de praktijk verwacht je dat je 10 keer meer geld wint als de kans 10 keer kleiner is. Op basis van dit princiepe kan je bijvoorbeeld ri=p(G1)/p(Gi) nemen. Onze vergelijking kunnen we dan herschrijven als: sum(ni.ri.b1,i=1..k)=hI. En met s=sum(ni.ri,i=1..k) hebben we dus dat b1=hI/s zodat voor i=1..k en uiteindelijk dat bi=rihI/s.

Samengevat:
1. Bepaal k en h
2. Bepaal de coëfficiënten ri=p(Gi)/p(G1) voor i=1..k
3. Bepaal n en I
4. Bepaal de partitionering {ni}
5. Bepaal s=sum(ni.ri,i=1..k)
6. Bepaal bi=rihI/s voor i=1..k
(1 en 2 kunnen op voorhand, 3 na afsluiten van de inlegperiode, vanaf 4 pas nadat de wedstrijden gespeeld zijn)

Er kunnen uitzonderlijk complicaties zijn en die moeten we dan opvangen, zoals: wat als iedereen in 1 groep zit die niet in de prijzen valt? Het reglement van het spel moet dan uitsluitsel geven over hoe de pot te verdelen is...

In dit geval met voetbalpool zijn er 10 wedstrijden met 3 mogelijke uitslagen per wedstrijd (winnen, verliezen of gelijkspel). We keren enkel een prijs uit aan spelers die 10, 9, 8 of 7 wedstrijden juist voorspelden. Dus is k=4 en we kunnen ri=1/3i-1 nemen. Er wordt h=90% van de pot I uitgekeerd. Na een wedstrijd hebben we:
n1 spelers met 10 juist, n2 spelers met 9 juist, n3 spelers met 8 juist, n4 spelers met 7 juist.
We vinden dan: s=n1+n2/3+n3/9+n4/27 en b1=hI/s, b2=hI/3s, b3=hI/9s en b4=hI/29s...

Groetjes,
Johan

PS: Dit kan je makkelijkst in Excel berekenen...

andros
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 13 januari 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics