De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Rente per week

Hoe kan ik een rentepercentage terug rekenen naar een week. Ik heb niet de beschikking over een uitgebreide rekenmachine, maar alleen over Excel.

Gerrit
Student hbo - donderdag 8 januari 2004

Antwoord

Beste Gerrit,
Laten we je probleem met een concreet voorbeeld bekijken.
Stel je krijgt 2% rente per jaar en je stort €200,-. Na een jaar heb je dan €200·(1+0,02)1=€204
Nu willen we natuurlijk eerlijk zijn en dus dit verdelen over 52 weken (52 weken in een jaar).
Dus 200·(1+i)52=204
Dan nu dit probleem oplossen:
(1+i)52=204/200
(1+i)52=1,02
1+i=1,021/52
i=1,021/52-1

In excel kun je 'tot de macht' aangeven met een ^ (boven de 6 meestal).

Hopelijk lukt het nu dan wel.

M.v.g.
PHS

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 8 januari 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3