Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Schaatsronding meten

Vraag: Ik wil met een meetklokje op de onderkant van de schaats de ronding meten (bv 20 of 22 meter).
Hierbij zou ik dan een formule moeten hebben, waarbij ik dan over bv 10 cm in het midden de uitslag van het klokje meet, waaruit dan de radius van de denkbeeldige cirkel is te berekenen.

Ik zoek eigenlijk een formule voor een cirkelsegment waarvan de koorde bekend is (10cm) en de hoogte van het cirkelsegment op de helft van de koorde is ook bekend (Dit meet ik met een meetklokje/ micrometer).

Uit deze formule moet dan de straal volgen van de cirkel: dit is dan tevens de ronding van de schaats.

hopelijk is deze info voldoende

Jan Ha
Iets anders - zondag 3 maart 2002

Antwoord

Dit is goed aan te pakken met de stelling van Pythagoras (zie tekening)

De afstand KB (dus de halve koorde) noem ik d
De afstand KL noem ik h

Volgens Pythagoras geldt:
MK2+KB2=MB2 m.a.w.
(R-h)2 + d2 = R2 uitgewerkt:
R2-2Rh+h2+d2 = R2 vereenvoudigd:
-2Rh+h2+d2=0 of te wel
2Rh = h2+d2 dus

R = (h2+d2)/(2h)

Bij een koorde van 10 cm en een afstand van 0,1 mm geeft dat een straal van 25,0001/0,02 1250 cm (dus 12,5 m)
In feite is het effect van h2 erg klein dus als benadering kan genomen worden:
Rd2/(2h)
q1831img2.gif

gk
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 10 maart 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics