De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Speciale dobbelsteen

hoi,

Bij deze speciale dobbelsteen staan op de onderkant 6 ogen, op de linkerkant 4 en op de achterkant 2. je gooit de dobbelsteen op tafel en telt de ogen die je dan tegelijk kunt zien bij elkaar op. Wat is de grootste uitkomst die je zo kunt krijgen?

A 9
B 12
C 13
D 14
E 15

hij is misschien wel heel simpel maar ik kom er niet uit. want ik had zelf die dobbelsteen naar gemaakt en toen gooide ik en er kwam 19 uit. Dus volgens mij klopt er iets niet.

esther
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 31 december 2003

Antwoord

Hoi,

Voor elke dobbelsteen, ook die speciale waar je het over hebt, geldt dat de som van de ogen op overstaande zijden 7 is. In totaal hebben we 1+2+3+4+5+6=7.3=21 ogen.
De verdeling van de ogen op je dobbelsteen is als volgt:
B(boven): 1, O(onder): 6, L(links): 4, R(rechts): 3, V(voor): 5, A(achter: 2

Er zijn 8 manieren om op een hoekpunt van de kubus te kijken en zo 3 vlakken te zien (meer dan 3 vlakken kan je niet terzelfdertijd zien ):
1. B+A+L=1+2+4=7
2. B+A+R=1+2+3=6
3. B+V+R=1+5+3=9
4. B+V+L=1+5+4=10
5. O+A+L=6+2+4=12
6. O+A+R=6+2+3=11
7. O+V+R=6+5+3=14
8. O+V+L=6+5+4=15

Je kon het ook onmiddellijk zien omdat er een invalshoek is vanwaaruit je de 3 hoogste ogen kon zien: onder, voor en links. Wellicht kom jij tot 19 door alle 'zichtbare' hoeken te tellen. Maar dan kan je tot 20=21-1 komen door de dobbelsteen op de 1 te leggen en alle andere 5 vlakken te tellen.. Dat was niet de vraag dacht ik...

Groetjes,
Johan

andros
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 31 december 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3