De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Oplossen van een exponentiele vergelijking

Mijn zoon en ik komen niet helemaal uit een som:

Het was een som voor het bepalen van een raaklijn de laatste stap was de vergelijking herleiden tot het antwoord. We kregen het volgende antwoord 3 tot de macht X is gelijk aan 6. In het antwoordenboek stond als antwoord 1,63. Ik kon echter niet naar dit antwoord toerekenen kunnen jullie mij helpen?

Met vriendelijke groeten

Dick K
Ouder - zondag 28 december 2003

Antwoord

Het kan met logaritmen zoals op 2x=3. Nooit van logaritme gehoord? Dan kan het met behulp van inklemmen:

3x=6
x=1
31=3
Nee te klein!
x=2
32=9
Nee, te groot!
x=1,5
31,5=5,196...
Te klein!
31,75=6,838...
Te groot!
31,625=5,961...
Nou aardig goed...
x1,63
Klaar!

Het is niet duidelijk over welk niveau van onderwijs dit betrekking heeft, maar inklemmen kan natuurlijk altijd. Zie ook Numeriek oplossen van vergelijkingen of Exponentiele vergelijking.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 28 december 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3