|
|
\require{AMSmath}
Injectie, surjectie en bijectie
De vraag is: Onderzoek of de volgende afbeeldingen injectie, surjectie of bijectie zijn. Of geen van beide. Maar ik weet niet hoe ik daar moet aan beginnen.
Vb1. f : $\mathbf{R}$o+ $\to$ $\mathbf{R}$ : x $\to$ f(x) = ln(x) Vb2. f : $\mathbf{R}$ $\to$ $\mathbf{R}$ : x $\to$ f(x) = ex
Julie
Student Hoger Onderwijs België - maandag 22 december 2003
Antwoord
Het eerste wat je moet doen is een goed 'idee' vormen wat de verschillende begrippen betekenen!
Definities
f is een functie van A$\to$B:- we noemen f een surjectie als er voor alle b$\in$B een a$\in$A bestaat waarvoor geldt b=f(a).
- we noemen f een injectie als geldt dat als f(p)=f(q) dan is p=q (anders gezegd: als p$\ne$q dan f(p)$\ne$f(q))
- noemen we f een bijectie als de functie injectief en surjectief is (men spreek ook wel van een één-op-één-functie).
Bij je voorbeelden kun je dan deze 'voorwaarden' langs lopen. Hieronder staan ook nog wat tekeningen, kijk er maar eens goed naar!
Vb1. Is er voor elke waarde van y een waarde voor x te vinden? Geldt hier als ln(a)=ln(b) dan a=b?
Vb2. Is er voor elke waarde van y een waarde voor x te vinden? Geldt hier als ea=eb dan a=b?
Misschien dat dit plaatje (zie onderstaande website voor betere plaatjes) kan helpen:
...en anders maar weer vragen.
Zie ook Surjectief/injectief en Verschil injectief en bijectief
Zie Mathworld Wolfram - Injection
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 22 december 2003
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|