De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Snijpunten met de as berekenen

Hoi, ik heb moeite met de volgende vraag:
bereken de coördinaten van de snijpunten met de assen van y= -1/2(X+1)2 + 2. Kunnen jullie hem voor mij voor doen pleaz?
Jessie

jessie
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 6 december 2003

Antwoord

Het snijpunt met de y-as is altijd het eenvoudigst: vul gewoon x = 0 in.
Om de eventuele snijpunten met de x-as te berekenen, moet y = 0 gesteld worden. Dat komt neer op -1/2(x+1)2+2 = 0.
Verplaats de 2 naar rechts, zodat het wordt -1/2(x+1)2 = -2.
Om aan de linkerkant het getal -1/2 kwijt te zijn, vermenigvuldig je nu beide zijden met -2.
Je krijgt: (x+1)2 = 4.
De conclusie kan slechts zijn dat x+1 = 2 óf x+1 = -2.
Hieruit kun je nu zelf de x-waarden wel vinden, denk ik.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 6 december 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3