Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Punt roteren rond de oorsprong

ik ben op zoek naar een methode om een punt (x1,y1,z1) te roteren rond de oorsprong met a graden rond de x-as, b graden rond de y-as en c graden rond de z-as

ik heb al een andere vraag gelezen waarin een algemeen geval stond beschreven, maar daar raakte ik niet veel wijzer uit...

alvast bedankt!

Bernar
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 4 december 2003

Antwoord

Erratum:
in de Ry-matrix moet je de sin door een -sin vervangen, en de -sin door een +sin!!

Ten eerste moet je je bedenken dat het uitmaakt in welke volgorde je de rotaties uitvoert.
Ga zelf maar eens na voor een punt (0,0,1). Een rotatie van (elk) 90° om resp. de y-as, de z-as en tot slot de x-as levert een heel ander eindpunt op dan rotaties van elk 90° om resp. de z-as, de x-as en tot slot de y-as.

Het beste is om te werken m.b.v. rotatie-matrices, die je loslaat op een plaatsvector a=(x,y,z)T
(de T komt van getransponeerd en betekent dat je het rijtje x,y,z, in feite als een (vector)kolommetje moet zien).

Een rotatiematrix in 2 dimensies over hoek a ziet er als volgt uit:
q17062img1.gif

in 3 dimensies ziet een rotatie over hoek a om de z-as er zó uit:
q17062img2.gif

Je wilt echter rotaties om alledrie de assen uitvoeren. De rotaties per as zien er als volgt uit:
q17062img3.gif

Wanneer je nu een punt a=(x,y,z)T hebt die je eerst om de z-as, dan om de y-as en tot slot om de x-as wilt roteren, dan is het beeldpunt
a'=Rx.Ry.Rz.a

Dus als je (x,y,z) eerst over 18° om de y-as wilt roteren, dan -30° om de x-as, en dan over 50° om de z-as, dan geldt voor de coördinaten van het beeldpunt:
q17062img4.gif

groeten,
martijn

mg
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 6 december 2003
 Re: Punt roteren rond de oorsprong 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics