De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Waarom is 1 geen priemgetal?

Waarom is 1 geen priemgetal?

Onbeke
Leerling mbo - dinsdag 28 oktober 2003

Antwoord

Je zou dat op zich best kunnen afspreken, maar dan kom je in botsing met een erg belangrijke stelling uit de getallentheorie. De bedoelde stelling is de volgende: elk getal kun je op precies één manier schrijven als een product van priemgetallen (even afgezien van de volgorde).
Voorbeelden:

36 = 2 x 2 x 3 x 3 of 51 = 3 x 17

Als nu 1 ook priemgetal zou heten, dan klopt deze stelling niet meer voor de volle 100 %. Want dan kun je schrijven 36 = 2 x 2 x 3 x 3 x 1 x 1 en je kunt er net zoveel getallen 1 aan toevoegen als je wilt. Vandaar!

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 28 oktober 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3