De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Logaritmische functies

Hallo, kan iemand mij helpen om volgend vraagstuk op te lossen?

De kracht van een aardbeving wordt gemeten met behulp van seismografen. Deze toestellen meten de zogenaamde magnitude M op de schaal van Richter. Uit de waarde van M kan men de vrijgekomen energie E berekenen als volgt :

1,5 M = log ( E / (2,5 . 104)) (E in Joule)

1) Druk E uit in functie van M
2) Op zondagochtend 21 augustus 1988 werd Katmandoe geteisterd door een aardbeving waarbij duizenden doden en gewonden vielen. De magnitude bedroeg 6,7 op de schaal van Richter. Bereken E.

Alvast bedankt

veroni
3de graad ASO - maandag 27 oktober 2003

Antwoord

De vergelijking:
a = log(b)
kun je herschrijven tot:
10a = b

bijvoorbeeld:

3a = log(b/5) Û
103a = b/5 Û
b = 5·103a

Hiermee zou het moeten lukken om uit jouw vergelijking de E vrij te krijgen.
Als je dan zover bent, kun je in deze vergelijking voor M de waarde 6,7 invullen, en je krijgt het antwoord bijna cadeau.
succes.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 27 oktober 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3