De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Samengestelde interest in Excel

De formule om samengestelde interest uit te rekenen is al meerdere keren op deze site herhaald bijvoorbeeld: een kapitaal van 2500 en een jaarlijkse rente van 4,25% voor 2 jaar en 3 maanden is
2500·(1+4,25/100)2,25 = €2745,43

Mijn vraag is hoe kan ik dit met een calculator berekenen en is dit misschien met een vaste formule in Excel te berekenen. Hoe luidt dan de formule voor Excel? Kan dit ook met een rente die het 1e jaar 5% is en de rest van de looptijd 4,25%. Of ben je dan verplicht de rente van de 2 looptijden apart uit te rekenen?

Alvast bedankt.

Bart
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 19 oktober 2003

Antwoord

Hoi Bart,

op zich heb je niet echt formules nodig (maken het eigenlijk alleen maar ingewikkelder), want dit is toch zo uitgerekend met een eenvoudig rekentoestel.

(1,04252,25)·2500 en je hebt je antwoord al

Voor in Excel is er een formule:
- FV(...) voor de Engelstalige versie [Future Value]
- TW(...) voor de Nederlandstalige versie [Toekomstige Waarde]

als argumenten voor de functie krijg je dan:
TW(intrest per termijn, aantal termijnen, aflossingen per termijn, huidige waarde, type)

Enkel de 3 eerste argumenten moeten verplicht ingevuld worden. Met type specifieer je of het om postnumerando (=0 en de standaard) of prenumerando (=1) gaat. Omdat de rente hier blijft staan (samengestelde intrest) is het niet zo ingewikkeld. Je moet dan invoeren als functie in Excel:

TW(0,0425;2,25;0;2500;0). Dit geeft een resultaat van -2.745,43 €. Dat minteken is normaal. Bij sparen stort je geld en op het eind krijg je geld terug (eerst gaat er geld weg en dan komt er terug, om juist te zijn moet je daarom eigenlijk -2500 als beginbedrag ingeven bij sparen. Bij lenen is het omgedraaid). Dat is muggezifterij en heeft geen belang op de uitkomst.

Deze formules zijn enkel voor gelijke percentages. Als je bvb 3 jaar uitzet aan 5% krijg je in je formule:
bedrag ·(1,05)3 = bedrag · 1,05 · 1,05 · 1,05

Bij een wijziging van rentepercentage krijg je dan bvb:
bedrag · 1,05 · 1,045 · 1,045

Dit kunnen we herschrijven als:
bedrag · 1,05 · (1,045)2

Zie je het systeem? Niet echt een moeilijkere formule dus. Geen 2 formules dus, je kan ze gewoon samennemen. In Excel is het iets ingewikkelder. Je moet eerst het eerste jaar laten uitrekenen en dat komt bvb in cel A1. Dan gebruik je dezelfde formule (argumenten zijn natuurlijk anders qua looptijd en percentage) en geef je in de tweede formule bij huidige waarde A1 in.

Gewoon rekentoestel is toch handiger en sneller.

Groetjes,

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 20 oktober 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3