De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Steekproefgrootte

Hoi,
Voor mijn afstuderen ben ik bezig met leefstijlonderzoek. Het bedrijf waar ik zit heeft een eigen klantenpanel wat onderverdeelt is in zes leefstijlen. Ik doe naar 1 leefstijl onderzoek en heb naar 50 mensen (van deze leefstijl in het klantenpanel)een enquete gestuurd. Ik heb 44 enquetes terug ontvangen (respons van 88%). Totaal zitten er 204 mensen met deze leefstijl in het klantenpanel. Ik weet niet wat het aantal van deze leefstijl onder het totaal aantal klanten is, alleen dus wat het totaal in het klantenpanel is. Mijn vraag is nu: is de respons van 44 representatief om uitspraken te doen over deze leefstijl. Ik wou een betrouwbaarheid van 90% hanteren en een steekproeffout van 0,05. In eerder onderzoek met het klantenpanel wordt een p (proportie) van 0,7 gebruikt. Ik neem aan dat ik dit over kan nemen?

Antwoord

Wanneer ik zelf probeer uit te rekenen wat de steekproefgrootte moet zijn, kom ik tot dit:

n= p(1-PI)Z2/ D2

n = 0.70 (1- 0.70)(1.645)2/ (0.05)2
n = 227

lijkt me een beetje groot!

Dan corrigeer ik dit en krijg ik:

nc = nN/ N + n -1

nc = 227 x 204/ 204 + 227 - 1
nc = 108 !!

Dit getal lijkt me niet correct aangezien ik niet eens 108 personen met deze leefstijl in het klantenpanel heb.

Ik hoop dat het duidelijk is wat ik bedoel en wat doe ik fout?

Groetjes

Merel
Student universiteit - dinsdag 16 september 2003

Antwoord

50 mensen is hoe dan ook te weinig om goede nauwkeurige uitspraken te kunnen doen. Dat er maar 204 personen met een bepaalde leefstijl in het klantenpanel zitten wil overigens niet zeggen dat de werkelijke populatie niet veel meer mensen met deze leefstijl bevat. Daar moet je dus naar kijken.

Simpelweg als steekproef voor een kwantitatief onderzoek is 50 te klein om nauwkeurige uitspraken uit te halen. Daarnaast is het maar de vraag of je klantenpanel representatief is voor de hele populatie.

Kwalitatieve uitspraken kun je natuurlijk wel doen op basis van deze steekproef.

Waar die 0.70 vandaan komt is me een raadsel. Waneer je die gebruikt voor het bepalen van de steekproefgrootte lijkt me dat niet correct. Je kunt beter 0,50 hiervoor nemen.

Met vriendelijke groet

JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 19 september 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3