De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Lengte van een schroeflijn

Graag zou ik een formule willen weten om de lengte van een schroeflijn te berekenen, ik weet bijvoorbeeld de diameter en het aantal omwentelingen plus de rechte lengte. Ik ga er dan van uit dat de eerste insnijding en het einde op de zelfde hoek eindigen? Bekijk het als een wenteltrap waar eerste en laatste trede in de zelfde stand eindigen en ik weet hoeveel keer hij draait? diameter en hoogte. Dank u.

Kuijpe
Ouder - maandag 15 september 2003

Antwoord

Beschouw deze schroeflijn als een touw om een cilinder. Als je deze cilinder uitvouwt krijg je een rechthoek met lengte ${n \cdot \pi \cdot d}$ en een hoogte $h$ (de 'rechte lengte'). $n$ is dan het aantal windingen. De lengte $L$ laat zich dan berekenen met behulp van de stelling van pythagoras:

$
L = \sqrt {\left( {n \cdot \pi \cdot d} \right)^2 + h^2 }
$

Bedankt voor de aandacht, goedenavond

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 15 september 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3