De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Halveringstijd

hoe bereken ik deze opdracht

van een stof is de halveringstijd 150 dagen
wat is dan de formule waarmee de overgebleven stof na (t) dagen uit te kunnen rekenen,

gewicht stof is 5 kg hoeveel stof heb je nog na 365 dagen?
na hoeveel dagen is er nog 0,5 kg stof over

Letta
Leerling mbo - vrijdag 12 september 2003

Antwoord

De formule voor exponentiele toe- of afname:

H(t)=b·gt

Hierin is:

H: hoeveel na t dagen
b: beginwaarde
g: groeifactor per dag
t: aantal dagen

We weten dat de halveringstijd 150 dagen is. Dus bij bijvoorbeeld een beginwaarde van 100 kg, dan geldt:
50 = 100·g150
g150=0,5
g=0,9954

Bij beginwaarde van 5 kg geeft dit (bij benadering) de formule:

H(t)=5·0,9954t

..en hiermee kan je de ander twee vragen zelf wel berekenen, neem ik aan...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 12 september 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3