De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Nul gedeeld door nul

1/0 kan niet, maar 0/0 kan toch als axioma gedefinieerd worden?

Dirk V
Ouder - donderdag 11 september 2003

Antwoord

Zeker, men zou dat kunnen doen.
Een voorstel (het meest voor de hand liggend wellicht):
0/0 = 1
Maar bij dit soort afspraken moeten we ervoor waken dat we GEEN tegenstrijdigheden met gebruikelijke (reeds in gebruik zijnde) afspraken (oa. rekenregels) krijgen.
Bekijk nu eens:
0 x ( 7 ) = 0 (toch?)
Maar aangezien we in dit geval zouden mogen delen door 0 (aan beide kanten), krijgen we:
7 = 1
Niet zo'n handige definitie, dus...
En zo gaat het bij elke andere definitie ook!
Daarom laten we het maar zoals het is... 0/0 is niet gedefinieerd.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 11 september 2003
 Re: Nul gedeeld door nul 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3