De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Moeilijke som

Je hebt een blik (cilinder) met diameter=10cm hoogte=11cm inhoud=863.9 cm3.
de Inhoud wordt 8 keer vergroot hoe groot is de factor waarmee het blik vergroot wordt?
Ik weet het antwoord maar ik wil de uitwerking en hoe het moet op de rekenmachine als dat kan
Alvast bedankt!

robbie
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 4 februari 2002

Antwoord

De som is eigenlijk heel makkelijk.
Als je een voorwerp (vorm maakt niet uit) vergroot met een bepaalde factor wordt de inhoud k·k·k = k3 maal zo groot. Vergroting met een factor 10 betekent een inhoudsvergroting van 103 = 1000 keer.
In madurodam is alle schaal 1: 25, dus alle inhouden (van huizen etc) zijn 253 (=15625) maal zo klein als in werkelijkheid.
In dit geval moet je andersom rekenen, weet de inhoudsvergroting. Dat kan met de derdemachtsortel. Maar in dit geval is het erg eenvoudig; k3=8 dus k=2 Alle andere gegevens die je noemt zijn dus overbodig. Gemeen hé?

gk
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 4 februari 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3