De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

De wijzers van de klok

Het lijkt me heel simpel maar ik weet me hier echt geen raad bij...

Vraag: Om ruim vijf minuten voor elf staan de wijzers van een klok precies op elkaar. Bereken in seconden nauwkeurig hoe laat dit het geval is.

Het antwoordenboek zegt:10 uur, 54 min. en 33 seconden. Hoe moet ik dat doen?

Martha
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 2 september 2003

Antwoord

Hallo Martha

Noem de snelheid van de grote wijzer x
dan is die van de kleine wijzer 1/12 x.
Bovendien heeft de kleine wijzer om tien uur precies 50 minuten voorsprong.

We moeten dus oplossen de vergelijking
1/12x+50=x
1/12x-x+50=0
-11/12x=-50
11/12x=50
x= 54,55
dus na 54 minuten + 55/100 minuut staan ze precies op hetzelfde punt.

Mvg

pl
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 2 september 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3