To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Formule van Cardano

Waar wordt in het dagelijks leven een derdegraadsvergelijking als x3+6x=8 voor gebruikt, oftewel wat heb je aan zo'n vergelijking?
En wat is precies de formule van Girolamo Cardano?

Imp
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 18 juli 2001

Antwoord

"Negative numbers have not been fully accepted until the 18th century. Gerolamo Cardano (1501-1576) who scorned them as numeri ficti, devoted two separate chapters in his Ars Magna, one to equations in the form x3 + mx = p and another to equations x3 = mx + p."

"Rule to solve x3+mx=n
Cube one-third the coefficient of x; add to it the square of one-half the constant of the equation; and take the square root of the whole. You will duplicate this, and to one of the two you add one-half the number you have already squared and from the other you subtract one-half the same... Then, subtracting the cube root of the first from the cube root of the second, the remainder which is left is the value of x
(Gerolamo Cardano, Ars Magna, 1545)."


Meer weten?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 18 juli 2001
Re: Formule van Cardano



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics