De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Bewijs van vergelijking

 Dit is een reactie op vraag 13127 
Opgave lastig leesbaar. Misschien wordt wel bedoeld:
1/2log(x) = -(2log(x))
Hoe is dit te bewijzen ?

Groet,
Dirk

Dirk
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 17 juli 2003

Antwoord

Ja dat lijkt er al meer op.

Wat je moet doen om dit soort dingen te bewijzen, is gebruik maken van de rekenregels voor logaritmen.
Je hebt hier in het rechter en linker lid een logaritme staan met verschillend grondtal. We zullen eerst het grondtal gelijkmaken. We zetten alles op grondtal e (dus dan wordt de log ln)

de rekenregel: alog(b) = ln(b)/ln(a)

=

ln(x)/ln(1/2) = -ln(x)/ln(2)

Nu is ln(a/b) = ln(a) - ln(b)

=

ln(x)/(ln(1)-ln(2)) = -ln(x)/ln(2)

Je weet ook dat ln(1)=0

=

-ln(x)/ln(2)=-ln(x)/ln(2)

q.e.d

Koen Mahieu

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 17 juli 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3